86 81 16 76

Syreskader – Cola og andre sure drikke

Et stort forbrug af syrlige læskedrikke kan ødelægge tænderne, fordi syre opløser det mineral som tænderne består af (hydroxylapatit – en form for calciumphosphat). også meget sure frugter som fx citroner skader tænderne, det samme kan mindre syreholdige frugter som fx. æbler hvis man spiser mange. Det er både surhedsgraden (pH) og mængden af syre (stofmængden), der tilsammen bestemmer hvor skadelig en given fødevare er for tænderne.

Udover skadeligheden af de sure fødevarer vi indtager, så betyder også hyppigheden af indtag, og hvor lang tid de sure fødevarer er i munden noget for hvor store skader der sker på tænderne. Man kan mindske skader på tænderne ved at efterskylle med mælk når man har spist noget surt. Mælken neutraliserer de syrerester der efterlades på tænder og i tungens ru overflade. Tilsvarende bør man heller ikke børste tænder umiddelbart efter opkastning eller sure opstød, men i stedet skylle med mælk først. Ellers vil slibemidlet i tandpastaen øge skaden på tanden fra syren i opkastet.

Der findes i dag ingen beskyttelse mod syreskader, så man bør forebygge dem ved at begrænse forbruget af fx cola og appelsinjuice, og i stedet drikke vand.

Er skaden først sket er det meget omfattende og dyrt at behandle fordi stort set alle tænder skal behandles

Liste over syreholdige fødevarer og skadevirkning (1: ret uskadelig, 2: skadelig, 3: meget skadelig)

Fødevare (Skadelighed)

Cola – alle slags, også cola light (2-3)

kulsyreholdige sodavand (2-3)

appelsinjuice (3)

Ribena (2-3)

Æblejuice (3)

Frugtsmoothie (3)

Rødvin, hvidvin (3)

kaffe (1)

Æbler (2-3)

Appelsin (3)

Citron (3)

Grape(3)

Vingummi                                       2-3

Artikler fra pressen

Hvert syvende barn har syreskader

Teenagedrenge skader tænderne med syre

Vand med citronskiver ætser tænderne