86 81 16 76

Antibiotika

Der findes flere slags antibiotika, bl.a. almindeligt penicillin som de fleste kender. Man bør bruge antibiotika med omtanke fordi jo mere man bruger det, jo bedre vænner bakterierne sig til de forskellige stoffer, og jo større er risikoen for at bakterierne udvikler resistens, så infektioner ikke længere kan behandles med fx penicillin.

I munden er der nogle specielle forhold som gør at tandsygdomme ikke bare kan behandles med en pille.

Ved paradentose vokser bakterierne i tykke lag på roden, og selvom de yderste bakterier dør under en antibiotikakur, kan antibiotika ikke nå ind til de inderste bakterier, og nye bakterier vokser hurtigt frem igen.

Ved betændelse omkring rodspidsen af en tand kan man ikke bare give antibiotika alene fordi bakterierne sidder i dødt væv inde i tanden (i den døde tandnerve). Antibiotika kan ikke trænge herind fordi antibiotika føres rundt i kroppen med blodet. Når der ingen levende blodkar er inde i tanden, kan antibiotika ikke komme derind. Bakterierne har derfor et fristed inde i tanden. Antibiotika virker udenfor tanden i knoglen, hvor smerten kommer fra. Smerterne og hævelsen vil forsvinde, men der vil stadig være bakterier i tanden som kan lave en ny infektion i knoglen. Derfor skal tanden rodbehandles. Hvis den allerede er rodbehandlet skal spidsen af roden fjernes, eller tanden må¨trækkes ud for at fjerne bakterier og betændelse.