86 81 16 76

Børns tænder

Vi får to sæt tænder, mælketandsættet (i alt 20 mælketænder) og det permanente tandsæt (oftest i alt 32 permanente tænder). De blivende tænder er større, hårdere og dermed mere slidstærke end mælketænderne. Barnets kæber er i starten små, og derfor er der kun plads til de mindre mælketænder.

Frembrud

tandfrembrud

I tabellen kan man se hvornår de forskellige tænder typisk bryder frem. Der er dog stor variation, og derfor er der ingen grund til panik, hvis ens barn ikke følger tidsplanen helt. Rækkefølgen i tandfrembruddet er dog oftest den samme.

Tandbørstning og pleje af børns tænder

Når de første tænder er brudt frem i 6-8 mdrs alderen er det udemærket at begynde at vænne ens barn til tandbørstning. Børn i den alder skal ikke have, og får oftest ikke, en stærkt sukkerholdig kost, så risikoen for huller er i starten lav. Det er derfor i starten vigtigere at skabe en rar stemning omkring tandbørstningen end at det er 100% grundigt og systematisk. Der bør anvendes en børnetandpasta eller en voksentandpasta med et fluoridindhold på 1100 ppm eller mindre (står bag på tuben med småt), og der bør ikke anvendes mere tandpasta end der kan ligge på barnets lillefingernegl. Fluor kan forstyrre emaljedannelsen på de blivende tænder i for høje doser, men fluor spiller en meget vigtig rolle i forebyggelsen af huller.

Når mælkekindtænderne er begyndt at bryde frem stiger risikoen for huller, og disse tænder har tynde vægge ind til nerven, og skal sidde i forholdsvis lang tid (indtil 11 års alderen), hvor de er vigtige for normal udvikling af barnets tandstilling. Det er derfor vigtigt at der ikke kommer hul i dem, og man bør nu begynde at børste to gange dagligt.

Når barnet er fyldt 9 år, er barnets motorik tilstrækkeligt udviklet til selv at overtage tandbørstningen uden assistance. Indtil da bør de voksne hjælpe.

Kost, slik og sodavand

Børn har naturligt en større trang til søde ting end voksne, og det er med til at give livskvalitet til barnet, at få lov til at få lidt slik i ny og næ. Det bør dog sættes i en fast ramme, så det ikke er for ofte, og så barnet selv ved hvornår det er ok at bede om slik, og hvornår det ikke er. Dette er både af hensyn til behovet for en sund kost og af hensyn til tandsundheden. Tænderne tager lettere skade jo oftere der er sukker til stede i munden, og jo længere tid det varer. En stor slikkepind, som kan tage dage at spise, er langt mere skadelig end et stykke kage eller chokolade, som er hurtigt spist.

Sodavand sødet med sukker er stærkt skadeligt for tænderne, fordi det indeholder sukker der giver huller, og syre der ætser tænderne væk. Syreskader fandtes i en undersøgelse fra Frederiksberg hos hver 3. dreng og hver 6. pige på 16 år, og er meget alvorligt da disse tænder gerne skulle fungere yderligere 50-60 år! Ernæringsmæssigt er sodavand også dybt problematisk på grund af det høje sukkerindhold, der er udelukkende tomme kalorier. 1,5L sodavand indeholder 170g rent sukker, og kan dække mellem 1/4 og 1/3 af en teenagers daglige energibehov. Sodavand er en væsentlig årsag til overvægt hos børn og unge, og bør ikke findes i den daglige kost, men alene ved festlige lejligheder, weekender eller lignende.