86 81 16 76

Tandproteser

En protese erstatter det væv der mangler, i dette tilfælde tænderne. En protese er en god hjælp der hvor behovet er til stede. Proteser er ikke en erstatning for tænder der kan reddes. Tænderne bruges også til sansning. Vi kan mærke hvis vi har noget mellem tænderne. Det kan man ikke med proteser eller implantater. Man får den bedste livskvalitet ved at bevare mest muligt af sin egen krop.

Det kan desuden næsten altid betale sig at bevare nogle tænder fordi tænderne kan bruges til at holde proteser fast så de fungerer meget bedre. Det hedder en delprotese. Man kan også lave delproteser tyndere så de er mere behagelige at gå med.

Helproteser er når der slet ikke er nogen tænder tilbage. En helprotese fungerer ret godt i overmunden, men mindre godt i undermunden. Det skyldes at der er en gane i overmunden som protesen kan sidde på. Slimhinden bevæger sig ikke, så der dannes et sug der holder protesen fast, og tyggebelastningen kan fordeles over et stort område. I undermunden er der ikke nogen gane og tungen og mundbunden bevæger sig hele tiden når man taler, synker osv, hvilket betyder at der ikke kan dannes et sug, og at protesen derfor aldrig vil sidde “fast”. En helprotese i undermunden bør man undgå hvis det er muligt.

Ændringer med tiden

Gummerne svinder når der ikke længere er tænder. Der sker store ændringer i de første 3-6 måneder efter tænder er fjernet. Det vil normalt være nødvendigt at få fyldt bunden af protesen op med et lag ekstra plastik så den passer præcist efter 3-6 måneder. Derefter kan man gøre det med nogle års mellemrum efter behov.

Tænderne på protesen vil slides med tiden. Slidte tænder er IKKE en grund til at fremstille helt nye proteser. Man kan bare skifte dem ud med nye, og så beholde den protese man er vant til at bruge. Det er billigere og egentlig bedre fordi man ikke skal bøvle med at vænne sig til noget nyt inde i munden.

Pleje af proteser

Man skal børste sin protese 2 gange dagligt med en blød neglebørste eller lignende og bruge flydende, uparfumeret håndsæbe. Der skal IKKE bruges tandpasta, der indeholder slibemiddel der vil ridse protesen så den bliver svær at holde ren.

Kom lidt vand i bunden af håndvasken. Så falder den blødt hvis man taber den, så den ikke knækker.