86 81 16 76

Tandlægeskræk

Har du brug for et tandtjek eller en behandling af dine tænder, men holder tandlægeskræk dig tilbage fra at bestille en tid hos din tandlæge? Så er du ikke alene. Omkring 15 % af alle danskere lider af tandlægeskræk. Det kan gå fra at være en mild nervøsitet, lige til at være direkte angst, der er så stærk, at man ikke tør komme – selvom man har smerter og kan se sine tænder blive ødelagt. Ca. 30 % af alle danskere er utilpas ved tanken om at skulle have en behandling hos sin tandlæge. Tandlægeskræk rangerer som en af de højeste på listen over forskellige forbier, og kun højdeskræk ligger højere. Det betyder, at mange mennesker undgår den nødvendige behandling af tænderne, som sikrer at tænderne bliver holdt sunde og stærke.  

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk er betegnelsen for en fobi for tandbehandlinger, og alt hvad der her hører med, som for eksempel lydene, instrumenterne og følelsen. Derfor er tandlægeskræk ikke den mest dækkende betegnelse, da tandlægen som person ikke er den, der vækker fobien. En professionel, kompetent og omsorgsfuld tandlæge kan derimod i høj grad hæmme følelsen af frygt og ubehag hos patienten og fremme en følelse af tryghed og ro. 

Det er jo ikke alle med tandlægeskræk der er ens, men der er nogle ting som ofte går igen. Det er meget slående, at der er så stor forskel på, hvor belastende behandlinger er for kroppen, og på hvor belastende de opleves psykisk. Det kunne man jo så vælge at ignorere, og sige til folk, at de bare skal tage sig sammen. Men man kan også vælge at spørge, hvorfor det er sådan.

De fleste vil gerne til tandlægen og have ordnet deres tænder, men kan ikke når det kommer til stykket. Hos mange har det rumlet i årevis. Der er ligesom en kamp inde i hovedet mellem to ting. Noget der gerne vil, og så angsten der overmander og forhindrer én i at komme afsted. Det hjælper ikke, at man hører alle mulige kloge kommentarer, som man gentager for sig selv. Det bider ligesom ikke på angsten.

Man skal respektere angsten for tandlægeskræk

Grunden til at kloge argumenter ikke bider på angsten er, at angsten er en følelse. Følelser kan man ikke tænke væk. Logiske tanker og følelser er hver sin ting, der ikke påvirkes af hinanden. Mennesker lægger i forskellig grad vægt på det ene eller det andet. Det var derfor, det udløste så megen ballade da Københavns Zoo slagtede en ung giraf og gav den til løverne. Nogle så kun de logiske argumenter, andre lagde vægt på det følelsesmæssige, og på at det var synd og grusomt.  Men begge dele “har ret” og skal respekteres. Vi skal altså respektere angsten. Den er irrationel og ulogisk, men den findes, og man kan kun komme videre hvis man som behandler tager hensyn og er omsorgsfuld. Det koster jo heldigvis ikke noget for mig at give den omsorg, så det gør jeg gerne.

Den splittelse som er årsag til at man dels gerne vil afsted, men bliver forhindret i det, er en reel psykologisk splittelse mellem hvad Carl Jung kaldte for egoet og så et “kompleks”. Et kompleks er en samling af tanker, minder, billeder og forestillinger, som er samlet om et fælles tema, og som spaltes fra vores bevidsthed og ego (“jeg’et” i “jeg tager mig lige en lur” fx) fordi det er for svært at have med at gøre. Vi kan ikke bære det, og derfor slipper vi forbindelsen til det, så komplekset (tandlægeskrækken) fortaber sig i det som er, men som vi ikke kan mærke: Det ubevidste. Her har vi ingen kontrol over det, men det styrer os alligevel, selvom “jeg’et” gerne vil noget andet.

Nogle mennesker vil også have en følelse af skam forbundet med følelsen af angst – dels over at have gået så lang tid uden at få tænderne set efter, dels over at der nu er mange problemer. Folk undskylder nogle gange, at vi skal arbejde med deres tænder, som de føler, de er ulækre. Det skal man dog slet ikke bekymre sig om. Vi er dybt professionelle, og vi har set det meste. Intet kan chokere os. Husk også på, at vi lever af at ordne tænder, der i stykker.

For nogen er der en bestemt årsag til, at angsten opstod. Det kan være en dårlig oplevelse, en hårdhændet behandling, da man var barn, eller en tandlæge, der ikke lyttede til, hvordan man havde det. Nogle har specielt stærk angst for én bestemt ting. Lyden af boret, eller nåle ofte. For andre er det mere diffust. De kan ikke selv sætte ord på hvorfor eller hvad. Det er bare hele oplevelsen, der føles ubehagelig.

Behandling imod tandlægeskræk – Vi hjælper dig igennem din tandlægeskræk

Derfor sætter vi hos Tandlæge Morten Skov Hansen en ære i at modtage og behandle dig med tandlægeskræk på en måde, så du føler dig tryg og veltilpas. I samarbejde med dig vil vi arbejde mod at gøre din oplevelse med at komme til tandlæge bedre og bedre, så du til sidst føler dig veltilpas og rolig ved at skulle til tandlæge.

Vi modtager mange patienter med tandlægeskræk, og vi har stor erfaring med at håndtere tandlægeskrækken, så den ikke længere skal hæmme dig. Vi tager altid hensyn til hvordan du har det, så du kan føle dig mest tryg, og du kan være helt sikker på at vi vil være rigtig gode ved dig.

Som regel laver vi ikke nogen behandling ved første besøg medmindre du selv beder om det. På den måde kan vi lige lære hinanden lidt at kende og få talt igennem hvordan vi bedst hjælper dig med fx bedøvelse.

Til de allermest angste har vi mulighed for at give korttidsvirkende, angstdæmpende og beroligende medicin. Vi har meget gode erfaringer med at give angstdæmpende medicin. Det hjælper tit folk igennem en behandling, de har det svært med. Medicinen gives som supplement til bedøvelsen, og virker rigtigt godt ved svær angst.

Medicinen virker også muskelafslappende, så du ikke ligger og spænder under hele behandlingen. Virkningen indtræder en time efter man har taget tabletterne, og er helt forsvundet efter ca 12 timer. Det er en slags sovemedicin, og man skal ikke regne med at man kan køre bil eller tage tilbage på arbejde. De fleste går bare i seng og sover. Så kommer behandlingen også lidt på afstand.

Vær ikke bange for at fortælle os om din tandlægeskræk

Det er en stor hjælp, hvis du fortæller os, hvordan du har det, så vi kan tage bedst muligt hensyn. Hvis du er angst for noget specielt, kan vi også tage hensyn til det. Der er ikke noget at være flov over. Vi vil bare gerne hjælpe dig med dine tænder. Vi respekterer altid dine grænser, og det hjælper tit at tænke på at du altid kan sige til eller give et signal, og så være sikker på at vi stopper behandlingen med det samme. Du har så at sige altid selv foden på bremsen. Nogle synes også det er rarest at sidde op, fordi de føler sig mere sårbare og at de mister kontrollen, når stolen lægges ned.

Jeg har som tandlæge brugt lang tid på at tænke over, hvordan vi bedst hjælper folk med tandlægeskræk. Dels fordi der er så mange, der lider af tandlægeskræk, og dels fordi de mennesker virkelig har et behov for hjælp. Og det er det eneste, vi er her for. Det er det, der gør, at vi kan eksistere. Vi er her for at hjælpe mennesker med tandproblemer og for at forhindre mennesker i at få problemer, der kunne have været undgået. Alle vil gerne have følelsen af at gøre nytte på deres arbejde, og når vi hjælper mennesker, der virkeligt er kede af deres tænder og føler sig socialt hæmmet, undlader at smile med den følelse af isolation, det kan give, så føler vi, at vi gør gavn for andre mennesker. Det giver os mere end bare løn for vores arbejde, og hvis man virkelig vil hjælpe andre, så skal man ikke stille for mange betingelser. Man må møde folk der, hvor de er.

Bryd den onde cirkel

Tandlægeskræk vil ofte betyde, at man holder sig tilbage fra at få behandlinger hos tandlægen. Både de almindelige tandeftersyn, som skal forebygge tandproblemer, og de større tandgener og problemer kan blive risikere at blive ignoreret på grund af frygten for at komme til tandlæge. Dette har så risiko for at starte en ond cirkel, da den manglende behandling eller pleje af tænderne ofte vil resultere i en forværring af tændernes tilstand. Dette vil så gøre behovet for at komme til tandlæge endnu større, så tandproblemerne forværres yderligere. Jo værre tilstanden i munden bliver, jo mere skam til ofte være forbundet med et tandlægebesøg, og dette gør det kun igen sværere at tage sig sammen til at få en tandlægetid.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at bryde denne onde cirkel. Det handler først og fremmest om at skabe et godt forhold til din tandlæge, så du føler dig tryg og rolig. Det første skridt kunne være bare at ringe til os og fortælle, at du lider af tandlægeskræk, og at du gerne vil snakke med din tandlæge om det. Her skulle der ikke være nogen anden dagsorden end at skabe tryghed og en god relation mellem dig og din tandlæge. Så har du allerede taget det første, vigtige skridt mod sund og stærke tænder, som du kan være stolt af. 

Hvis dig og din tandlæge så sammen finder ud af at aftale en tid mere, hvor han stille og roligt kan vurdere tænderne, er det en god idé at komme så afslappet og veltilpas som muligt. Forbered dig og forestil dig inden behandlingen, at du er hos tandlægen, og at det er en god og tryg oplevelse. Du kan også lave nogle afspændingsøvelser og fokusere på at trække vejret dybt og roligt. Så hjælper vi dig professionelt og omsorgsfuldt igennem resten. 

Patientfortælling:

Jeg har kun rosende ord for både klinikken og personalet. Jeg har overvundet en mangeårig tandlæge skræk og er netop blevet færdig med en længe ventet behandling der er udført meget professionelt. Jeg har gennem flere år lidt af tandlægeskræk og været god til at finde på undskyldninger for undgå at komme af sted, men tog mig en dag sammen og har ikke fortrudt det.

Lige fra min første kontakt med klinikken, er jeg blevet meget professionelt behandlet. Der er blevet taget godt imod mig hver gang jeg har været mødt op til behandling. Under selve behandlingerne er jeg løbende blevet orienteret om næste skridt i behandlingen sådan at jeg har kunne følge med, Dette har gjort mig roligere og ikke nær så bange for den næste behandling. Selv det at blive bedøvet var ikke nær så slemt som jeg havde frygtet.

Jeg kan og vil meget gerne anbefale klinikken til alle andre og specielt folk som jeg selv med tandlæge skræk, jeg er kommet så langt at jeg ser frem til næste besøg uden angst og bedøvelse.

– Hilsen Kirsten Petersen